неделя, 15 ноември 2009 г.

Ваксина Фоцетриа

1.КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА FOCETRIA И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Focetria е ваксина за предпазване срещу пандемичен грип.
Пандемичният грип е вид грип, който възниква през няколко десетилетия и се разпространява бързо в целия свят. Симптомите на пандемичния грип са сходни с тези на обикновения грип, но обикновено могат да са по-тежки.
Когато човек се ваксинира, имунната система (естествената защитна система на организма) създава своя собствена защита (антитела) срещу заболяването. Нито една от съставките на ваксината не може да причини грип.
2. ПРЕДИ ДА ВИ БЪДЕ ПРИЛОЖЕНА FOCETRIA
Не трябва да Ви се прилага Focetria:
ако преди това сте имали внезапна животозастрашаваща алергична реакция към някоя съставка на Focetria (те са изброени в края на листовката) или към някоя от съставките, които могат да се съдържат в савсем малки количества като: яйчен и пилешки белтък, овалбумин, формалдехид, канамицин и неомицин сулфат (антибиотици) или цетилтриметиламониев бромид (ЦTAБ)) Признаците на алергична реакция могат да включват сърбящ кожен обрив, задух и подуване на лицето или езика. По време на пандемична ситуация, обаче, може да се наложи да се приложи ваксината при условие, че в случай на алергична реакция е осигурено незабавно подходящо медицинско лечение

Ако не сте сигурни, консултирайте се с Вашия лекар или медицинска сестра преди да приложите ваксината.
Обърнете специално внимание при употребата на Focetria:
ако сте имали алергична реакция, която не е внезапна животозастрашаваща към някоя от съставките във ваксината, към тиомерсал (само за многодозов флакон), към яйчен и пилешки белтък, овалбумин, формалдехид, канамицин и неомицин сулфат (антибиотици) или цетилтриметиламониев бромид (ЦTAБ). (вижте точка 6. Допълнителна информация).

ако имате тежка инфекция с висока температура (над 38°С). Ако това се отнася за Вас, Вашата ваксинация обикновено ще бъде отложена, докато не се почувствате по-добре. Лека инфекция като простуда не би трябвало да е проблем, но Вашият лекар или медицинска сестра трябва да Ви посъветва дали все пак може да се ваксинирате с Focetria,

ако Ви се прави кръвен тест за доказване на инфекция с определени вируси. През първите няколко седмици след ваксинация с Focetria резултатите от тези тестове може да не са точни. Кажете на лекаря, който е назначил тези тестове, че наскоро Ви е приложена ваксината Focetria.

Във всеки такъв случай, УВЕДОМЕТЕ ВАШИЯ ЛЕКАР ИЛИ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА, тъй като ваксинацията може да не е препоръчителна или може да се наложи да бъде отложена.
Прием на други лекарства
Моля, информирайте Вашия лекар или медицинска сестра, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта или наскоро Ви е поставена друга ваксина. Информацията предполага, че Focetria може да се прилага в същото време като вид ваксина срещу сезонен грип, наречена високопречистена ваксина без адювант.
Няма информация за приложението на ваксината Focetria с други несезонни ваксини. Въпреки това, ако това не може да избегне ваксините трябва да се приложат на различни крайници. В такива случаи трябва да сте наясно, че нежеланите реакции могат да бъдат по-интензивни.
Бременност и кърмене
Кажете на Вашия лекар, ако сте бременна, мислите, че може да сте бременна, или планирате да забременеете. Трябва да се консултирате с Вашия лекар дали трябва да Ви бъде поставена Focetria.
Ваксината може да се използва по време на кърмене.
Шофиране и работа с машини
Някои ефекти, посочени в точка 4 "Възможни нежелани реакции" могат да повлияят на способността за шофиране или работа с машини.
Важна информация относно някои от съставките на Focetria
Тази ваксина в многодозов флакон съдържа тиомерсал като консервант и е възможно да развиете алергична реакция. Кажете на Вашия лекар, ако имате някакви алергии.
Това лекарство съдържа по-малко от 1 mmol натрий (23 mg) и по-малко от 1 mmol калий (39 mg) в една доза от 0,5 ml, т.е. практически не съдържа натрий и калий.
3. КАК ДА ПРИЛАГАТЕ FOCETRIA
Вашият лекар или медицинска сестра ще Ви поставят ваксината в съответствие с официалните препоръки.
Ваксината ще бъде инжектирана в мускул (обикновено в мишницата)
Възрастни, включително лица в старческа възраст:
Прилага се доза (0,5 ml) от ваксината.
Втора доза от 0,5 ml ваксина може да бъде направена след интервал от най-малко три седмици.
Деца и юноши на възраст 9-17 години:
Вие или Вашето дете ще получите една доза ваксина от 0,5 ml.
Втора доза от 0,5 ml ваксина може да бъде направена след интервал от най-малко три седмици.
Деца на възраст от 6 месеца до 8 години:
Вие или Вашето дете ще получите една доза ваксина от 0,5 ml и втора доза най-малко три седмици по-късно.
Деца на възраст под 6 месеца:
Понастоящем не се препоръчва ваксинация в тази възрастова група.
Когато Focetria се прилага като първа доза се препоръчва Focetria (а не друга ваксина срещу H1N1) да се приложи повторно за пълния курс на ваксинация.
4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, Focetria може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
След ваксинация могат да настъпят алергични реакции, в редки случаи, водещи до шок. Лекарите са информирани за тази възможност и разполагат със средства за спешно лечение в такива случаи.
В клиничните проучвания на ваксината повечето нежелани реакции са леки и краткотрайни. Нежеланите реакции са като цяло сходни с тези на сезонните грипни ваксини.
Честотата на изброените по-долу възможни нежелани реакции е определена с помощта на следната условност:
Много чести (засягат повече от 1 потребител на 10)
Чести (засягат от 1 до 10 потребители на 100)
Нечести (засягат от 1 до 10 потребители от 1000)
Редки (засягат от 1 до 10 потребители на 10 000)
Много редки (засягат по-малко от 1 потребител на 10 000):
Изброените по-долу нежелани реакции се появяват при Focetriа в клинични проучвания с възрастни, включително лица в старческа възраст.
Много чести:
Болка, втвърдяване на кожата на мястото на инжектиране, зачервяване на мястото на инжектиране, оток мястото на инжектиране, болка на мястото на инжектиране, мускулни болки, главоболие, потене, умора, обшо неразположение и треперене
Чести:
  • Посиняване на кожата на мястото на инжектиран, повишена температура и гадене
  • Нечести:
  • Грипоподобни симптоми
  • Редки:
  • Гърчове, оток на очите и анафилаксия
Тези нежелани реакции обикновено отшумяват в рамките на 1-2 дни без лечение. Ако продължат, КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ВАШИЯ ЛЕКАР.
Нежелани реакции от клинични проучвания при деца
Извършено е клинични проучване с подобна ваксина при деца. Общите нежелани реакции, съобщавани много често във възрастовата група 6-36 месеца за доза са раздразнителност, необичаен плач, сънливост, диария и промяна в навиците на хранене. При деца най-честите системни реакции включват главоболие, умора. Сред юношите най-честите реакции са: общо неразположение, болка, главоболие, умора, потене, гадене и студени тръпки.
Изброените по-долу нежелани реакции се появяват в дните или седмиците след ваксинацията с ваксини, със или без адювант, прилагани редовно всяка година за предпазване от грип. Тези нежелани реакции могат да се проявят при Focetria.
Нечести:
Генерализирани кожни реакции, включително уртикария (копривна треска).
Редки:
Алергични реакции, водещи до опасно понижаване на кръвното налягане, което ако се остави без лечение може да доведе до шок. Лекарите са наясно с тази възможност и разполагат със средства за спешно лечение в такива случаи, припадъци, силна пробождаща или пулсираща болка по хода на един или повече нерви, ниски нива на тромбоцитите, което може да доведе до кървене или образуване на синини.
Много редки:
Васкулит (възпаление на кръвоносните съдове, което може да предизвика кожни обриви, ставна болка и проблеми с бъбреците) неврологични нарушения, като енцефаломиелит (възпаление на централната нервна система), неврит (възпаление на нервите) и вид парализа, известна като синдром на Гилен-Баре.
Ако някоя от нежеланите реакции се появи моля информирайте незабавно Вашия лекар или медицинска сестра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар